Diamantpriset 2011 till Lena Blomberg

Lena Blomberg tog under Innovation by Collaboration 2011 emot SNITTS Diamantpris för initierandet av det första verifieringsprogrammet i Sverige.

–Jag känner mig djupt hedrad över denna utmärkelse men vill också att tidigare medarbetare ska känna att de har en del i den, säger Lena.
Verifieringsfasen ligger mig varmt om hjärtat. Vi har kommit en bit på vägen men det finns fortfarande mycket att göra. Det är viktigt att organisationer som SNITTS lobbar för och uppmärksammar behovet och vikten av professionella verifieringsinsatser – både vad det gäller kompetens och kapitalinsatser.

Motivering

Lena Blomberg tar emot priset.

Lena Blomberg tar emot priset.

Programmet är av avgörande betydelse för universitetsbaserad uppfinning och har bevisat sin funktionalitet och att behovsbilden var den förväntade.
Genom denna insats har andra program följt efter som VINN Verifiering och insatser från Almi som riktar sig till företag. Programmet, som är regionalt, är det första i sitt slag i Sverige och sannolikt även i världen där tidigare bara individuella institutioner som MIT och Stanford har etablerat liknande insatser. Innovationsbrons nationstäckande verifieringsprogram är en direkt kopia på Lenas program.

Lena har dessutom visat god förståelse för utmaningarna inom tech transfer genom att verka inom det svåra gapet mellan akademi och företag och stöttat insatser inom akademin såväl som inom företagen för att överbrygga sagda gap.

Diamantpriset som instiftats av SNITTS, delades ut för andra gången i år och prisutdelare var Hans Wigzell, förra årets vinnare och professor på Karolinska Institutet.